• Accountants | Fiscalisten | Juristen
  • 035-6235864
  • info@bharatsingh.nl

Artikelen

Kennisgeving van verhindering bijwonen zitting is geen uitstelverzoek

De inspecteur legt belanghebbende een naheffingsaanslag omzetbelasting met boete van fl. 59.539 (50%) op. De boete heeft betrekking op het niet betalen van de verschuldigde belasting. Na bezwaar vermindert de inspecteur de boete tot fl. 20.000.

Inspecteur verklaart bezwaarschrift ten onrechte niet-ontvankelijk

Op 14 april 2005 wijst de Hoge Raad het hof Amsterdam en de inspecteur terecht nu deze de regel over de aanvang van de bezwaartermijn verkeerd hebben uitgelegd.

Invoering tweede feitelijke beroepsinstantie in belastingzaken

De Nederlandse rechtsgang voldoet momenteel niet aan de waarborgen die art. 14, vijfde lid van het Verdrag inzake Burgerlijke en Politieke Rechten stelt maar Nederland is op weg dit rechtstekort in te halen.

Implementatie spaartegoedenrichtlijn naar de Tweede-Kamer

De staatssecretaris van Financiën heeft onlangs het wetsvoorstel aangaande de implementatie van de spaartegoedenrichtlijn naar de Tweede-Kamer gestuurd.

Hof passeert getuigenaanbod en laat tweede mondelinge behandeling achterwege

Verklaringen die afgelegd worden tijdens de mondelinge zitting bij het Hof worden neergelegd in een proces-verbaal. Dit proces-verbaal behoort tot de gedingstukken.

Herstel van fouten door de Hoge Raad

Op 17 december 2004 doet de Hoge Raad uitspraak in een procedure. Naderhand bemerkt hij dat er een fout is gemaakt. Ten onrechte is geen rekening gehouden met overgangsrecht en is bij het vaststellen van het belastingtarief hiermee geen rekening gehouden.

Gerechtshoven laten ten onrechte verzuimen in procesorde toe

Op 1 april 2005 wijst de Hoge Raad in twee procedures arrest waarbij twee uitspraken van gerechtshoven gecasseerd worden wegens strijd met de procesorde.

Historisch Europees akkoord over spaartegoeden?

Op 3 juni 2003 hebben de lidstaten van de Europese Unie (EU) een akkoord bereikt over belastingmaatregelen.

Gerechtshoven treden meer dan eens buiten de rechtsstrijd

Op 1 april 2005 wijst de Hoge Raad in twee procedures arrest waarbij twee uitspraken van gerechtshoven gecasseerd worden wegens het treden buiten het eigenlijke rechtsgeschil.

Geen onderzoek naar uitnodiging levert vormverzuim

Het gerechtshof heeft in zijn uitspraak verzuimd om te vermelden of er onderzoek is verricht of de uitnodiging voor de zitting op een correcte wijze aan belanghebbende heeft plaatsgevonden.

EU opent jacht op zwartspaarders

Op 3 juni 2003 hebben de lidstaten van de Europese Unie (EU) een akkoord bereikt over belastingmaatregelen. Maar wordt er nu daadwerkelijk een einde gemaakt aan belastingontduiking over spaartegoeden?

De naheffingstermijn is niet van openbare orde

Dat niet alle termijnen van openbare orde zijn leert het arrest van de Hoge Raad, dat de uitspraak van Hof Leeuwarden vernietigt, waarbij het Hof tot ambtshalve toetsing is overgegaan.

Geen compromis bij afwijking van aanvaarding voorstel

De Hoge Raad heeft onlangs voor de geldigheid van een compromis tussen partijen uitgemaakt, dat van belang is dat partijen van de inhoud van het aanbod niet mogen afwijken, tenzij er sprake is van een afwijking van ondergeschikte aard.

Dient de inspecteur de gemachtigde in te lichten bij het opleggen van de aanslag? De Hoge Raad meent van wel.

De Hoge Raad verwijst een zaak terug wegens motiveringsgebrek, omdat uit de hofuitspraak onvoldoende kenbaar is waarom de aanslag niet aan de gemachtigde van belanghebbende is verzonden, waardoor diens bezwaarschrift te laat is ingediend.

Bij meerdere zaken recht op evenzovele proceskostenvergoedingen

Bezwaarschriften die een standaardtekst hebben en die kort achter elkaar ingediend worden hoeven nog niet identieke zaken te betreffen. Hof Amsterdam en de Hoge Raad oordelen dat ook in deze procedures individuele omstandigheden van de belanghebbenden aan de orde komen en dat hierdoor geen korting op proceskostenvergoeding hoeft plaats te vinden.

Belastingrechter nuanceert beleid inspecteur bij opleggen van verzuimboeten

In twee arresten verklaart de Hoge Raad het beroep van de staatssecretaris van Financiën ongegrond. Hij geeft hiermee aan andere maatstaven dan de inspecteur aan te leggen bij het bepalen van de mate van verzuim en de hoogte van de op te leggen verzuimboete

Alleen in de wet genoemde proceskosten worden vergoed

Een taxi is geen openbaar vervoermiddel. Voor vergoeding van proceskosten komen slechts de bij besluit limitatief opgenoemde kosten in aanmerking. Taxikosten horen daar niet toe. Maar welke kosten komen dan voor vergoeding in aanmerking?

Besluitvorming en berichtgeving via de elektronische snelweg

Op 1 juli jl. is de Wet elektronisch bestuurlijk verkeer in werking getreden. Wat de nieuwe wet voor de door de staatssecretaris van Financiën op te stellen beleidsregels en de bekendmaking daarvan gaat betekenen heeft hij in zijn brief van 8 september jl. aangegeven.